Liofilizacja – w chwili obecnej najbardziej popularna metoda utrwalania żywności.
Proces polega na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Suszenie sublimacyjne prowadzi się pod znacznie obniżonym ciśnieniem.
Proces liofilizacji jest złożony i wieloetapowy. Rozpoczyna się od wstępnego zamrożenia materiału pod ciśnieniem atmosferycznym, następnie prowadzona jest próżniowa sublimacja lodu oraz dosuszanie materiału do żądanej wilgotności końcowej. Jest do tzw. suszenie desorpcyjne polegające na ogrzaniu produktu i usunięciu wody związanej chemicznie, która nie uległa zamrożeniu.
Produkowane przez nas liofilizaty w znacznej części pochodzą z produkowanych przez nas wysokiej jakości mrożonek. Gwarantuje to 100 % śladowania od pola i doskonałą jakość finalnego produktu.
Liofilizacja znalazła szerokie zastosowanie w obróbce żywności, ale nie tylko. Na szeroką skalę wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym przy produkcji szczepionek, przechowywania surowic, antybiotyków i hormonów.
Uniwersalność technologii pozwoliła również na zastosowanie procesu w przemyśle kosmetycznym, technologii drewna i archeologii.
Najszerzej liofilizację wykorzystuje się do produkcji: suszonych owoców, warzyw i ziół, kawy rozpuszczalnej i przypraw oraz składników do gotowych dań, w tym suszu mięsnego.
Jako producent żywności liofilizowanej oferujemy:
– owoce liofilizowane (tu polecamy zwłaszcza: truskawki liofilizowane i żurawina liofilizowana)
Oferujemy również produkty mrożone.