produkty mrożone
produkty liofilizowane
Właściwie jedynym sposobem, aby wykorzystać maliny w kuchni zimą jest ich zamrożenie. Oczywiście niektóre sklepy będą oferować maliny nawet zimą. Prawdopodobnie będą one jednak nie tak apetyczne jak maliny kupowane w sezonie – a już na pewno będą znacznie droższe.
Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak mrozić maliny, aby na dłużej zachowały świeżość.
Podobnie jak inne owoce liofilizowane, maliny świetnie sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym, gdy chcesz cieszyć się smakiem świeżych owoców letnich. Prawidłowe mrożenie malin pozwala zachować ich smak, a także wysokie właściwości odżywcze.
Do zamrażania nadają się jedynie dorodne, jędrne i nieuszkodzone maliny. Co ważne, maliny powinny być suche, tj. nie puszczać już soku.
Najlepsze są maliny pochodzące z domowych i sprawdzonych upraw, które nie były pryskane żadnymi środkami chemicznymi.
Zastanawiasz się, jak mrozić maliny, aby przygotować obszerny zapas na jesień i zimę? Tak naprawdę jest to bardzo proste, a wielu wskazówek udziela nam producent żywności liofilizowanej. W dużej mierze przygotowujemy je tak samo, jak truskawki liofilizowane. Aby wydłużyć termin do spożycia, a także zachować smak owoców, podążaj zgodnie z instrukcją:
Jak już wspomnieliśmy, maliny powinny być dorodne, jędrne i nieuszkodzone. Ponadto suche, czyli niepuszczające już soku.
Oczywiście od razu odrzuć owoce zgniłe, zapleśniałe lub przesadnie miękkie.
Na początku maliny opłucz w zimnej wodzie. Powinien to być bardzo mały strumień. Maliny najlepiej płukać w sitku lub w durszlaku.
Podczas płukania malin należy lekko potrząsać naczyniem, by dobrze umyć wszystkie owoce.
Ważne! Malin nie zanurzaj w wodzie, bo nasiąkną wodą. Takie maliny po zamrożeniu skleją się w jedną, wielką bryłę.
Po obmyciu owoców potrząśnij jeszcze kilka razy durszlakiem lub sitkiem, by odsączyć jak najwięcej wody.
Następnie rozłóż opłukane maliny pojedynczą warstwą na papierowym ręczniku. Poczekaj do ich wyschnięcia. Powinno to trwać maksymalnie 30 minut. W razie potrzeby możesz podsuszyć owoce ręcznikiem kuchennym.
Wyłóż maliny na szeroką tackę lub podstawkę, tak, aby nie stykały się ze sobą.
Następnie wsadź je do najzimniejszej komory zamrażarki i mróź je wstępnie przez kilka godzin. Dzięki temu unikniesz ich sklejenia przy właściwym mrożeniu.
Maliny po wstępnym mrożeniu możesz wyjąć z zamrażalnika i zapakować je do plastikowych woreczków lub pojemników do przechowywania żywności.
Pamiętaj, by z głową porcjować mrożone owoce – po rozmrożeniu czas ich przydatności do spożycia jest ograniczony.
Ponownie umieść maliny w zamrażarce. Pamiętaj: zamrażaj maliny w możliwie jak najniższej temperaturze.
Tak przygotowane mrożone maliny wytrzymają nawet 12 miesięcy!
Gdy już zdecydujesz się wykorzystać zamrożone maliny, to po prostu przełóż je z zamrażarki do lodówki i poczekaj do ich rozmrożenia.
Nie zalecamy rozmrażania w temperaturze pokojowej, co może sprzyjać rozwojowi bakterii.
Właściwie na tym koniec najważniejszych informacji. Wiesz już, jak prawidłowo zamrozić maliny.
Dalej w poradniku zagłębiamy się w pewne kwestie i odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania.
Tak, maliny można mrozić 🙂
Pamiętaj, że maliny z reguły zachowują swą świeżość w lodówce maksymalnie przez trzy dni. Jeśli kupiłeś więcej malin, niż jesteś w stanie zjeść w tym czasie, zamróź je!
Po dokładnym osuszeniu należy je ułożyć na tacce lub podstawce, tak, aby nie stykały się ze sobą. Po wstępnym zamrożeniu owoce możemy już przełożyć do plastikowego worka, dzięki czemu, będą one poporcjowane, co znacznie ułatwi ich wykorzystanie w przyszłości. Można je przechowywać wraz z innymi owocami i warzywami. Tutaj świetnym przykładem jest chociażby żurawina liofilizowana. W sieci można znaleźć wiele sposobów na to, w jaki sposób wykorzystać zmrożone owoce.
Maliny to owoce charakteryzujące się wieloma cennymi właściwościami odżywczymi. Można je przetworzyć na sok lub konfitury lub po prostu zamrozić i wykorzystać ponownie w chłodne pory roku, gdy dostęp do świeżych owoców jest mocno utrudniony. Dobrze sprawdzą się także liofilizaty, czyli produkty poddawane mrożeniu i suszeniu sublimacyjnemu, co znacznie wydłuża termin przydatności do spożycia. Do wyboru pozostają owoce, warzywa, a także zioła liofilizowane, po które możemy sięgnąć o dowolnej porze roku. Prawidłowo zamrożone maliny zachowają świeżość przez wiele miesięcy, a ponadto, będzie je można łatwo wykorzystać w licznych przepisach.
Można także postawić na gotowe owoce i warzywa liofilizowane, które są nie tylko mrożone, ale również poddawane suszeniu sublimacyjnemu, co pozwala na dłużej zachować świeżość i wartości odżywcze. Biorąc pod uwagę ceny malin w okresie jesienno-zimowym, warto zadbać o własne zapasy, z których będzie można skorzystać o dowolnej porze roku. Dobrym rozwiązaniem są właśnie liofilizaty, czyli produkty poddawane mrożeniu i suszeniu sublimacyjnemu. Są pozbawione wody, dzięki czemu, na dłużej zachowują oczekiwane wartości odżywcze. Co więcej można je kupić przez okrągły rok i nie trzeba za nie płacić tyle, co za świeże owoce. Jeśli jednak posiadamy większy zapas świeżych owoców, warto wiedzieć, w jaki sposób można je prawidłowo zamrozić.