Właściwie jedynym sposobem, aby wykorzystać maliny w kuchni zimą jest ich zamrożenie. Oczywiście niektóre sklepy będą oferować maliny nawet zimą. Prawdopodobnie będą one jednak nie tak apetyczne jak maliny kupowane w sezonie - a już na pewno będą znacznie droższe.
Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak mrozić maliny, aby na dłużej zachowały świeżość.
Jakie maliny wybrać do zamrożenia?
Podobnie jak inne owoce liofilizowane, maliny świetnie sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym, gdy chcesz cieszyć się smakiem świeżych owoców letnich. Prawidłowe mrożenie malin pozwala zachować ich smak, a także wysokie właściwości odżywcze.
Do zamrażania nadają się jedynie dorodne, jędrne i nieuszkodzone maliny. Co ważne, maliny powinny być suche, tj. nie puszczać już soku.
Najlepsze są maliny pochodzące z domowych i sprawdzonych upraw, które nie były pryskane żadnymi środkami chemicznymi.
Jak mrozić maliny krok po kroku?
Zastanawiasz się, jak mrozić maliny, aby przygotować obszerny zapas na jesień i zimę? Tak naprawdę jest to bardzo proste, a wielu wskazówek udziela nam producent żywności liofilizowanej. W dużej mierze przygotowujemy je tak samo, jak...