produkty mrożone

produkty liofilizowane

Klasa Blog

Wszystko o warzywach liofilizowanych – cena, właściwości, zastosowania

Liofilizowane produkty żywnościowe są niezwykle popularnym rozwiązaniem na wielu frontach. Kompaktowe, lekkie i gotowe do jedzenia niemal natychmiast, a dodatkowo posiadające mnóstwo zastosowań w gastronomii. Warzywa liofilizowane jesteśmy w stanie spotkać w większej ilości produktów niż moglibyśmy w pierwszej chwili założyć. Dlaczego jednak są one aż tak chętnie wybierane i ile przyjdzie nam za nie zapłacić?  Warzywa liofilizowane – do czego można je wykorzystać? Na początek warto jest wyjaśnić, na czym polega cały proces liofilizacji. Jest to specjalna metoda usuwania wody z żywności, która wykorzystuje naturalne zjawisko sublimacji. Oznacza to, że wpierw zamrożona żywność zostaje poddana kolejnej obróbce termicznej. Dzięki odpowiedniemu ciśnieniu i temperaturze, lód zamiast zamienić się w wodę, pomija stan ciekły i natychmiast staje się parą wodną. Pozwala to na usunięcie znacznej większości wody z jedzenia. Warzywa liofilizowane są dzięki czemu niezwykle trwałe i odporne na zepsucie się – odpowiednio przechowywane, mogą utrzymywać swoją świeżość nawet przez kilkanaście lat. Stają się również oczywiście o wiele lżejsze i mniejsze,...

Owoce liofilizowane a suszone – na czym polega różnica?

Choć w teorii oba te procesy mogą być dla laika dość podobne, liofilizacja oraz suszenie działają w trochę odmienny sposób, a co najważniejsze ich efekt jest zgoła inny. Co prawda można wyróżnić pewne podobieństwa między tymi dwoma zjawiskami, lecz koniec końców nie da się używać tych dwóch słów zamiennie. Czym więc różnią się między sobą owoce liofilizowane i owoce suszone?  Liofilizacja i suszenie – czym są te procesy? Zarówno liofilizacja, jak i suszenie polegają na pozbyciu się jak największej ilości wody z produktu żywnościowego, jednakże sam proces, który prowadzi do efektu końcowego opiera się na zupełnie innych czynnościach. Suszenie jest dość prostym zabiegiem i polega ono na przetrzymywaniu owoców w piekarniku lub specjalnym urządzeniu, które dzięki wysokiej temperaturze pozwala na usunięcie większości wody z produktu. Dzięki temu nie tylko zmieni się struktura owocu, ale również jego waga i pewne walory smakowe. Liofilizację zaś zaczynamy nie od podgrzania, a od zamrożenia żywności. Produkty trafiają do specjalnego urządzenia, w którym produkty są głęboko zamrożone. Następnie wykorzystuje się zjawisko sublimacji, czyli proces...

Liofilizaty a witaminy – ile tracimy podczas tego procesu?

Nie bez powodu liofilizacja jest niezwykle popularną i jednocześnie jedną z najzdrowszych dróg konserwacji produktów. W tym procesie nie wykorzystuje się żadnych związków chemicznych, a jedyną obróbką jest ta termiczna. Jak jednak wygląda sytuacja z utratą wartości odżywczych i witamin? Czy wraz z wodą tracimy coś jeszcze? Liofilizaty a witaminy - czy możemy coś stracić? Żeby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy w procesie liofilizacji możemy stracić pewne ważne składniki odżywcze, warto jest pochylić się nad tym, jak wygląda sama liofilizacja. Produkty są najpierw głęboko mrożone, aż nie osiągną temperatury -40 lub -50 stopni Celsjusza. Mamy wtedy pewność, iż cała woda zawarta w żywności zamarzła. Potem przechodzimy do najważniejszej czynności przy liofilizacji - suszenie w specjalnych warunkach. Poza wysoką temperaturą, wytwarzana jest również próżnia, która doprowadza kryształki lodu do natychmiastowej przemiany w parę wodną. To zjawisko w naturze nazywamy sublimacją. Dopiero potem dochodzimy do ostatecznego suszenia w względnie normalnych warunkach. Dzięki zastosowaniu wyłącznie obróbki termicznej wykonanej w wyjątkowo specyficzny sposób,...

Jak producenci żywności liofilizowanej tworzą swe produkty?

Liofilizacja to niezwykle efektywna i popularna metoda konserwacji żywności, która mimo wszystko wymaga specjalistycznego sprzętu oraz odpowiedniej wiedzy. Bez dobrego wyposażenia, a także doświadczenia w zakresie liofilizacji żywności, produkty mogą nie uzyskać pożądanych przez nas właściwości. Producenci żywności liofilizowanej nie mogą tylko i wyłącznie zamrozić, a potem podgrzać produktów – cała liofilizacja jest ciut bardziej skomplikowana. Jak wygląda proces liofilizacji? Początkiem procesu liofilizacji jest oczywiście głębokie zamrażanie żywności. Ciśnienie pozostaje to samo, lecz temperatura jest obniżana do -40 lub nawet -50 stopni Celsjusza. Wszystko po to, by mieć pewność, iż woda zawarta w produktach na pewno zdołała zamarznąć. Jest to niezwykle ważny punkt całej operacji. Kolejnym etapem jest podgrzanie jedzenia w próżni, by pozbyć się znacznej większości zawartej w nim wody. W tym celu doprowadza się do znanego w przyrodzie zjawiska sublimacji. Nazywa się tak stan, w którym to woda w stanie stałym nie topnieje, a natychmiast wyparowuje, zamieniając się w parę wodną. Taki zabieg nazywany jest suszeniem desorpcyjnym i odpowiada za pozbycie się...

Czy mrożonki są zdrowe?

Koniec okresu na sezonowe warzywa czy owoce nie musi wcale oznaczać uboższego o cenne składniki odżywcze i witaminy jadłospisu. Choć mrożonki mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników, nie możemy odebrać im jednego - niemal nie tracą wartości odżywczych w procesie mrożenia. Dla wielu może okazać się to ogromnym zaskoczeniem. W Polsce nadal krąży mit, jakoby mrożonki zapewniały minimalną wartość odżywczą. Jak to jest więc z produktami mrożonymi? Kiedy warto po nie sięgać? Czy istnieją inne, skuteczniejsze sposoby na przechowywanie żywności? Czy mrożonki są zdrowe? Wątpliwości w przypadku mrożonek dotyczą najczęściej kwestii związanych z ich wartościami odżywczymi. Jak się jednak okazuje odpowiednie przygotowanie i późniejsze rozmrażanie sprawiają, że produkty te niemal niczym nie ustępują świeżym warzywom czy owocom. Wiele z produktów musi zostać poddana procesowi blanszowania - zanurzona w gorącej wodzie - i to właśnie wówczas tracą najwięcej witaminy C (15-20%). W przypadku innych witamin i składników odżywczych straty nie są tak duże. Gdy w sezonie jesienno-zimowym dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, okazuje się, że mrożonki...