produkty mrożone

produkty liofilizowane

Klasa Blog

Liofilizacja owoców — na czym polega? Poznaj zalety i wady liofilizacji

Nie od dziś wiadomo, że owoce są cennym bogactwem składników odżywczych i witamin. Choć w sezonie większość z nas sięga po nie bardzo często, chłodniejsze miesiące stanowią prawdziwy problem dla miłośników owoców. Te, które znajdziemy w marketach w okresie jesienno-zimowym pozostawiają wiele do życzenia. Nie oznacza to jednak, że musimy czekać na kolejny sezon. Branża spożywcza oferuje nam kilka rozwiązań, dzięki którym po pełne witamin owoce możemy sięgać o każdej porze roku. Zdecydowanie prym wśród metod konserwacji owoców wiedzie liofilizacja. Na czym polega sam proces? Czy owoce liofilizowane są zdrowe? Odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące liofilizacji odnajdziesz w tym artykule. Liofilizacja owoców — co to za proces? Proces liofilizacji jest uznawany za jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności. Liofilizatami są więc nie tylko owoce, ale również warzywa liofilizowane, zioła liofilizowane czy nawet mięso. Procesowi temu są poddawane nawet hormony, osocze krwi, preparaty tkankowe do transplantacji chirurgicznej czy nawet komórki żyjące (drożdże, wirusy, bakterie). Liofilizacja bardzo często występuje również pod nazwą suszenia...

Liofilizacja — na czym polega? Poznaj jej wszystkie zalety

Wraz z rozwojem cywilizacji pojawiały się różne sposoby przechowywania żywności. Pojawienie się pierwszych urządzeń mrożących było ogromnym osiągnięciem. Nawet ludność zamieszkująca ciepłe regiony, w których temperatura nigdy nie spada poniżej 0, mogła odkładać żywność na kilka dni bez obaw o jej zepsucie. Jednak zanim jeszcze pojawiły się pierwsze lodówki, ludność zamieszkująca Andy w XIII wieku miała, jak się okazuje znacznie lepszy sposób na przechowywanie żywności. Archeolodzy odkryli, że ludność ta już wtedy wykorzystywała proces znany dziś pod nazwą liofilizacji - suszenia mrozem. Na czym polega liofilizacja i skąd wynika jego stale rosnąca popularność? Liofilizacja — co to jest i na czym polega? Konserwacja żywności zwana liofilizacją wykorzystuje proces sublimacji, który rozwiązuje problem obecności związków niestabilnych w produktach spożywczych. Przed destabilizacją związki zawarte w żywności ulegają znacznie szybszej degradacji. Liofilizaty nie wymagają również tak rygorystycznych sposobów przechowywania - najczęściej zamknięte szczelnie produkty spożywcze nie powinny być po prostu wystawiane na działanie promieni słonecznych....