Nie od dziś wiadomo, że owoce są cennym bogactwem składników odżywczych i witamin. Choć w sezonie większość z nas sięga po nie bardzo często, chłodniejsze miesiące stanowią prawdziwy problem dla miłośników owoców. Te, które znajdziemy w marketach w okresie jesienno-zimowym pozostawiają wiele do życzenia. Nie oznacza to jednak, że musimy czekać na kolejny sezon. Branża spożywcza oferuje nam kilka rozwiązań, dzięki którym po pełne witamin owoce możemy sięgać o każdej porze roku. Zdecydowanie prym wśród metod konserwacji owoców wiedzie liofilizacja. Na czym polega sam proces? Czy owoce liofilizowane są zdrowe? Odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące liofilizacji odnajdziesz w tym artykule.
Liofilizacja owoców — co to za proces?
Proces liofilizacji jest uznawany za jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności. Liofilizatami są więc nie tylko owoce, ale również warzywa liofilizowane, zioła liofilizowane czy nawet mięso. Procesowi temu są poddawane nawet hormony, osocze krwi, preparaty tkankowe do transplantacji chirurgicznej czy nawet komórki żyjące (drożdże, wirusy, bakterie).
Liofilizacja bardzo często występuje również pod nazwą suszenia...