Liofilizacja to niezwykle efektywna i popularna metoda konserwacji żywności, która mimo wszystko wymaga specjalistycznego sprzętu oraz odpowiedniej wiedzy. Bez dobrego wyposażenia, a także doświadczenia w zakresie liofilizacji żywności, produkty mogą nie uzyskać pożądanych przez nas właściwości. Producenci żywności liofilizowanej nie mogą tylko i wyłącznie zamrozić, a potem podgrzać produktów – cała liofilizacja jest ciut bardziej skomplikowana.
Jak wygląda proces liofilizacji?
Początkiem procesu liofilizacji jest oczywiście głębokie zamrażanie żywności. Ciśnienie pozostaje to samo, lecz temperatura jest obniżana do -40 lub nawet -50 stopni Celsjusza. Wszystko po to, by mieć pewność, iż woda zawarta w produktach na pewno zdołała zamarznąć. Jest to niezwykle ważny punkt całej operacji.
Kolejnym etapem jest podgrzanie jedzenia w próżni, by pozbyć się znacznej większości zawartej w nim wody. W tym celu doprowadza się do znanego w przyrodzie zjawiska sublimacji. Nazywa się tak stan, w którym to woda w stanie stałym nie topnieje, a natychmiast wyparowuje, zamieniając się w parę wodną. Taki zabieg nazywany jest suszeniem desorpcyjnym i odpowiada za pozbycie się...