produkty mrożone

produkty liofilizowane

Klasa Blog

Jak producenci żywności liofilizowanej tworzą swe produkty?

Liofilizacja to niezwykle efektywna i popularna metoda konserwacji żywności, która mimo wszystko wymaga specjalistycznego sprzętu oraz odpowiedniej wiedzy. Bez dobrego wyposażenia, a także doświadczenia w zakresie liofilizacji żywności, produkty mogą nie uzyskać pożądanych przez nas właściwości. Producenci żywności liofilizowanej nie mogą tylko i wyłącznie zamrozić, a potem podgrzać produktów – cała liofilizacja jest ciut bardziej skomplikowana. Jak wygląda proces liofilizacji? Początkiem procesu liofilizacji jest oczywiście głębokie zamrażanie żywności. Ciśnienie pozostaje to samo, lecz temperatura jest obniżana do -40 lub nawet -50 stopni Celsjusza. Wszystko po to, by mieć pewność, iż woda zawarta w produktach na pewno zdołała zamarznąć. Jest to niezwykle ważny punkt całej operacji. Kolejnym etapem jest podgrzanie jedzenia w próżni, by pozbyć się znacznej większości zawartej w nim wody. W tym celu doprowadza się do znanego w przyrodzie zjawiska sublimacji. Nazywa się tak stan, w którym to woda w stanie stałym nie topnieje, a natychmiast wyparowuje, zamieniając się w parę wodną. Taki zabieg nazywany jest suszeniem desorpcyjnym i odpowiada za pozbycie się...

Czy mrożonki są zdrowe?

Koniec okresu na sezonowe warzywa czy owoce nie musi wcale oznaczać uboższego o cenne składniki odżywcze i witaminy jadłospisu. Choć mrożonki mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników, nie możemy odebrać im jednego - niemal nie tracą wartości odżywczych w procesie mrożenia. Dla wielu może okazać się to ogromnym zaskoczeniem. W Polsce nadal krąży mit, jakoby mrożonki zapewniały minimalną wartość odżywczą. Jak to jest więc z produktami mrożonymi? Kiedy warto po nie sięgać? Czy istnieją inne, skuteczniejsze sposoby na przechowywanie żywności? Czy mrożonki są zdrowe? Wątpliwości w przypadku mrożonek dotyczą najczęściej kwestii związanych z ich wartościami odżywczymi. Jak się jednak okazuje odpowiednie przygotowanie i późniejsze rozmrażanie sprawiają, że produkty te niemal niczym nie ustępują świeżym warzywom czy owocom. Wiele z produktów musi zostać poddana procesowi blanszowania - zanurzona w gorącej wodzie - i to właśnie wówczas tracą najwięcej witaminy C (15-20%). W przypadku innych witamin i składników odżywczych straty nie są tak duże. Gdy w sezonie jesienno-zimowym dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, okazuje się, że mrożonki...

Liofilizacja owoców — na czym polega? Poznaj zalety i wady liofilizacji

Nie od dziś wiadomo, że owoce są cennym bogactwem składników odżywczych i witamin. Choć w sezonie większość z nas sięga po nie bardzo często, chłodniejsze miesiące stanowią prawdziwy problem dla miłośników owoców. Te, które znajdziemy w marketach w okresie jesienno-zimowym pozostawiają wiele do życzenia. Nie oznacza to jednak, że musimy czekać na kolejny sezon. Branża spożywcza oferuje nam kilka rozwiązań, dzięki którym po pełne witamin owoce możemy sięgać o każdej porze roku. Zdecydowanie prym wśród metod konserwacji owoców wiedzie liofilizacja. Na czym polega sam proces? Czy owoce liofilizowane są zdrowe? Odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące liofilizacji odnajdziesz w tym artykule. Liofilizacja owoców — co to za proces? Proces liofilizacji jest uznawany za jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności. Liofilizatami są więc nie tylko owoce, ale również warzywa liofilizowane, zioła liofilizowane czy nawet mięso. Procesowi temu są poddawane nawet hormony, osocze krwi, preparaty tkankowe do transplantacji chirurgicznej czy nawet komórki żyjące (drożdże, wirusy, bakterie). Liofilizacja bardzo często występuje również pod nazwą suszenia...

Liofilizacja — na czym polega? Poznaj jej wszystkie zalety

Wraz z rozwojem cywilizacji pojawiały się różne sposoby przechowywania żywności. Pojawienie się pierwszych urządzeń mrożących było ogromnym osiągnięciem. Nawet ludność zamieszkująca ciepłe regiony, w których temperatura nigdy nie spada poniżej 0, mogła odkładać żywność na kilka dni bez obaw o jej zepsucie. Jednak zanim jeszcze pojawiły się pierwsze lodówki, ludność zamieszkująca Andy w XIII wieku miała, jak się okazuje znacznie lepszy sposób na przechowywanie żywności. Archeolodzy odkryli, że ludność ta już wtedy wykorzystywała proces znany dziś pod nazwą liofilizacji - suszenia mrozem. Na czym polega liofilizacja i skąd wynika jego stale rosnąca popularność? Liofilizacja — co to jest i na czym polega? Konserwacja żywności zwana liofilizacją wykorzystuje proces sublimacji, który rozwiązuje problem obecności związków niestabilnych w produktach spożywczych. Przed destabilizacją związki zawarte w żywności ulegają znacznie szybszej degradacji. Liofilizaty nie wymagają również tak rygorystycznych sposobów przechowywania - najczęściej zamknięte szczelnie produkty spożywcze nie powinny być po prostu wystawiane na działanie promieni słonecznych....