Choć w teorii oba te procesy mogą być dla laika dość podobne, liofilizacja oraz suszenie działają w trochę odmienny sposób, a co najważniejsze ich efekt jest zgoła inny. Co prawda można wyróżnić pewne podobieństwa między tymi dwoma zjawiskami, lecz koniec końców nie da się używać tych dwóch słów zamiennie. Czym więc różnią się między sobą owoce liofilizowane i owoce suszone?
Liofilizacja i suszenie – czym są te procesy?
Zarówno liofilizacja, jak i suszenie polegają na pozbyciu się jak największej ilości wody z produktu żywnościowego, jednakże sam proces, który prowadzi do efektu końcowego opiera się na zupełnie innych czynnościach. Suszenie jest dość prostym zabiegiem i polega ono na przetrzymywaniu owoców w piekarniku lub specjalnym urządzeniu, które dzięki wysokiej temperaturze pozwala na usunięcie większości wody z produktu. Dzięki temu nie tylko zmieni się struktura owocu, ale również jego waga i pewne walory smakowe.
Liofilizację zaś zaczynamy nie od podgrzania, a od zamrożenia żywności. Produkty trafiają do specjalnego urządzenia, w którym produkty są głęboko zamrożone. Następnie wykorzystuje się zjawisko sublimacji, czyli proces...