produkty mrożone

produkty liofilizowane

Klasa Blog

JAK ZAMROZIĆ GRZYBY, ABY BYŁY SMACZNE I ZDROWE?

Mrożenie grzybów pozwoli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem nawet poza sezonem. Ulubione grzyby znajdą zastosowanie w wielu przepysznych potrawach. Przed przystąpieniem do robienia zapasów warto jednak sprawdzić, jak zamrozić grzyby. Dzięki temu na dłużej zachowają one swe właściwości odżywcze oraz dobry smak. Mrożenie grzybów krok po kroku Zastanawiasz się, jak mrozić grzyby, aby wyjęte z zamrażalnika po kilku miesiącach dalej zachwycały doskonałym smakiem? Producent żywności liofilizowanej udziela w tej kwestii poniższych wskazówek: Jakie grzyby można mrozić? Do mrożenia nadają się właściwie wszystkie grzyby leśne. Najlepiej mrozić jednak gatunki grzybów o zwartym miąższu: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, rydze i kurki. Grzyby blaszkowe najlepiej przed zamrożeniem ususzyć lub zblanszować. Inaczej mogą się połamać. Ponadto należy najpierw gotować grzyby blaszkowe przez 5-10 minut, inaczej zgorzknieją w zamrażarce. 1. Dokładnie oczyść i umyj grzyby Na samym początku starannie oczyść grzyby z resztek ziemi, listków i igliwia. Możesz w tym celu skorzystać z wilgotnej ściereczki i ostrego nożyka. Kolejnym krokiem jest umycie...

JAK MROZIĆ TRUSKAWKI – ZBIÓR NAJWAŻNIEJSZYCH INFORMACJI

Zamrażanie truskawek pozwoli ci cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi także w okresie zimowym. Mrożenie truskawek nie jest wcale trudne, jeśli wiesz, jak to prawidłowo robić. Odpowiednio staranne przygotowanie da nam pewność, że po rozmrożeniu truskawki będą równie apetyczne i smaczne co przed mrożeniem! Mrożenie truskawek krok po kroku - zapraszamy do lektury. Jak przygotować truskawki do zamrożenia? Przede wszystkim pamiętaj, by mrozić wyłącznie zdrowe owoce bez widocznych uszkodzeń. W sklepie staraj się więc wybierać dojrzałe i jędrne truskawki. Jak mrozić truskawki krok po kroku? Krok 1: Dokładnie umyj truskawki bez usuwania szypułek. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie truskawek w zimnej wodzie. Absolutnie nie usuwaj szypułek przed umyciem! Inaczej woda dostanie się do środka, przez co truskawki utracą swoją jędrność po rozmrożeniu. Krok 2: Połóż truskawki na ręczniku papierowym i poczekaj, aż wyschną. Po dokładnym umyciu odsącz je z nadmiaru wody w sitku lub durszlaku. Następnie rozłóż równomiernie truskawki na papierowym ręczniku, aby dokładnie wyschły. Krok 3: Po wyschnięciu owoców usuń szypułki. Do usunięcia...

Wszystko o warzywach liofilizowanych – cena, właściwości, zastosowania

Liofilizowane produkty żywnościowe są niezwykle popularnym rozwiązaniem na wielu frontach. Kompaktowe, lekkie i gotowe do jedzenia niemal natychmiast, a dodatkowo posiadające mnóstwo zastosowań w gastronomii. Warzywa liofilizowane jesteśmy w stanie spotkać w większej ilości produktów niż moglibyśmy w pierwszej chwili założyć. Dlaczego jednak są one aż tak chętnie wybierane i ile przyjdzie nam za nie zapłacić?  Warzywa liofilizowane – do czego można je wykorzystać? Na początek warto jest wyjaśnić, na czym polega cały proces liofilizacji. Jest to specjalna metoda usuwania wody z żywności, która wykorzystuje naturalne zjawisko sublimacji. Oznacza to, że wpierw zamrożona żywność zostaje poddana kolejnej obróbce termicznej. Dzięki odpowiedniemu ciśnieniu i temperaturze, lód zamiast zamienić się w wodę, pomija stan ciekły i natychmiast staje się parą wodną. Pozwala to na usunięcie znacznej większości wody z jedzenia. Warzywa liofilizowane są dzięki czemu niezwykle trwałe i odporne na zepsucie się – odpowiednio przechowywane, mogą utrzymywać swoją świeżość nawet przez kilkanaście lat. Stają się również oczywiście o wiele lżejsze i mniejsze,...

Owoce liofilizowane a suszone – na czym polega różnica?

Choć w teorii oba te procesy mogą być dla laika dość podobne, liofilizacja oraz suszenie działają w trochę odmienny sposób, a co najważniejsze ich efekt jest zgoła inny. Co prawda można wyróżnić pewne podobieństwa między tymi dwoma zjawiskami, lecz koniec końców nie da się używać tych dwóch słów zamiennie. Czym więc różnią się między sobą owoce liofilizowane i owoce suszone?  Liofilizacja i suszenie – czym są te procesy? Zarówno liofilizacja, jak i suszenie polegają na pozbyciu się jak największej ilości wody z produktu żywnościowego, jednakże sam proces, który prowadzi do efektu końcowego opiera się na zupełnie innych czynnościach. Suszenie jest dość prostym zabiegiem i polega ono na przetrzymywaniu owoców w piekarniku lub specjalnym urządzeniu, które dzięki wysokiej temperaturze pozwala na usunięcie większości wody z produktu. Dzięki temu nie tylko zmieni się struktura owocu, ale również jego waga i pewne walory smakowe. Liofilizację zaś zaczynamy nie od podgrzania, a od zamrożenia żywności. Produkty trafiają do specjalnego urządzenia, w którym produkty są głęboko zamrożone. Następnie wykorzystuje się zjawisko sublimacji, czyli proces...

Liofilizaty a witaminy – ile tracimy podczas tego procesu?

Nie bez powodu liofilizacja jest niezwykle popularną i jednocześnie jedną z najzdrowszych dróg konserwacji produktów. W tym procesie nie wykorzystuje się żadnych związków chemicznych, a jedyną obróbką jest ta termiczna. Jak jednak wygląda sytuacja z utratą wartości odżywczych i witamin? Czy wraz z wodą tracimy coś jeszcze? Liofilizaty a witaminy - czy możemy coś stracić? Żeby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy w procesie liofilizacji możemy stracić pewne ważne składniki odżywcze, warto jest pochylić się nad tym, jak wygląda sama liofilizacja. Produkty są najpierw głęboko mrożone, aż nie osiągną temperatury -40 lub -50 stopni Celsjusza. Mamy wtedy pewność, iż cała woda zawarta w żywności zamarzła. Potem przechodzimy do najważniejszej czynności przy liofilizacji - suszenie w specjalnych warunkach. Poza wysoką temperaturą, wytwarzana jest również próżnia, która doprowadza kryształki lodu do natychmiastowej przemiany w parę wodną. To zjawisko w naturze nazywamy sublimacją. Dopiero potem dochodzimy do ostatecznego suszenia w względnie normalnych warunkach. Dzięki zastosowaniu wyłącznie obróbki termicznej wykonanej w wyjątkowo specyficzny sposób,...